Kauppaa ja kulttuuria kesäisellä retkellä

Bussin täysi iloisia eläkkeensaajia tutstumassa Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen liike- ja kulttuurielämään. Lähdimme liikkeelle to  6.6.aamusella, linja-automme reitin startatessa Oulun matkahuollosta. Oulunsalon kautta Kempeleen Nuorisoseuralle ja edelleen Zeppeliniin. Limingasta saimme kyytiin vielä kaksi rouvaa ja niin olimme kaikki matkalla menossa.

Ensimmäinen kohteemme oli Keskisen Kyläkauppa Alavuden Tuurissa. Siellä meitä oli vastassa TV:stäkin tuttu Siivooja-Tuula. Hänen iloinen olemuksensa ja lämpimät tervetulo-toivotukset saivat meidät kaikki heti hyvälle tuulelle. Lisää kuvia Keskisestä saat näpäyttämällä tästä.
Noin parin tunnin jälkeen olimme valmiit jatkamaan matkaa Rajaniemeen, joka on Virroilla sijaitseva EKL:n kurssikeskus. Siellä kurssikeskuksen emäntä Piia Lamberg oli meitä vastassa hoitaen huoneiden jakelun, joihin pääsimme saman tien ja sitten eikun syömään.
Ilta kului rattoisasti, saunoen, karaoketa laulaen ja rohkeimpien pyörähtäessä lattiallakin.

Perjantaina 7.6. matkamme jatkui heti aamusta kohti Mänttää ja siellä Serlachiuksen Taidesäätiön museoita. Siellä koimme vanhan hyvän ajan patruunahenkeä, kun konttorin tiukka sihteeri piti meitä tehtaan työhakijoina ja haastattelujen jälkeen löysi osalle jopa työpaikkoja.
Sihteerin käsittelyn jälkeen siirryimme taidemuseo Göstaan, jossa pätevät oppaat esittelivät meille hienoja taidekokoelmia. Noin kolmituntinen vierailumme päättyi pullakahvien nauttimiseen Autereen tuvassa. 

Makoisten kahvien jälkeen suuntana Huutokauppakeisarin kartano Hirvaskankaalla. Monien ryhmämme jäsenen tavoitteena oli nähdä Aki, Heli ja Markku ilmi elävinä. Niinhän me näimmekin. Kiivaasti Aki vasara takoi pöytää, kun hän meklarina toisti koko ajan ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta. Ja niin tavara vaoihtoi omistajaa tiuhaan tahtiin. Noin kolme tunti viivyimme huutokaupassa. Ikäänkuin yhteisestä sopimuksesta todettiin, että nyt saimme tätä riittävästi.

Siitä sitten siirryimme bussiin ja kotimatka alkoi. Kuljettajamme Mika ohjasti Setra-bussia ammattimiehen ottein. Sen ansiosta viimeisetkin meistä olivat kodeissaan  puolen yön tienoilla.

Alla olevassa kuvasgalleriassa on tuokiokuvia kameran objektiivin näkemän.

Saamani pikapalautteen mukaan reissu oli sisällöltään monipuolinen ja kiinnostava.

Kiitos kaikille mukanaolijoille.

Artikkelin päivitys
Jorma Jylhä

Ensimmäinen kohteemme oli Keskisen Kyläkauppa Alavuden Tuurissa. Siellä meitä oli vastassa TVstäkin tuttu Siivooja-Tuula. Kuvassa vasemmalla kuljettajamme Mika ja oikealla Jorma.
Keskisen kyläkaupan upea uusi sisäänkäynti.
Helena Still, Aino Jylhä ja Tuulikki Alaräihä ovat löytäneet mielenkiintoista kesävaatteiden telineistä.
Vuosimallia 1923 oleva Overland 91 oli kyläkaupan miljöön somisteena.
Ensimmäisen päivän bussimatka on takana ja nyt on aika vilvoitella Rajaniemen terassilla. Vasemmalta Aino Jylhä, Aila Kuula ja Sinikka Metsäpelto...
ja Rauni Ervasti, Raili Huhmarniemi, Mirja Tuliniemi sekä Leevi Hietala.
Illanvietossa Siekkissalissa syntyi luontevasti pöytäryhmiä. Yhden sellaisen muodostivat Olavi Pirttikoski, Aura Holappa, Antti Mattila, Ritva Kerttunen, Tuulikki Mattila ja Maire Hujanen.
Karaokelaujajien ilmoittautumispisteessä oli välillä vilkasta. Tuulikki Alaräihä kirjaa Osmo Ylänteen toivomukset. Vuoroaan taustalla odottelee Esko Ervasti.
Ryhmästämme löytyi suuri määrä taitavia karaokelaulajia. Tässä esiintymisvuorossa Leevi Hietala.
Serlachiuksen Gustav-museon edustalla meitä tervehti Kala ja poika-veistos.
Gustav-museo sijaitsee yhtiön entisessä pääkonttorissa. Sen sisääntuloaulan kattoa ja seiniä koristavat näyttävt reliefit.
Pääkonttorin sihteeri, rouva Solveig Markkanen näki ryhmässämme työnhakijoiden joukon. Hänen jämäkkä ja hauska haastettelunsa tarkoitus oli löytää paras henkilö kuhunkin tehtävään, mm. hevosmieheksi. Aika moni sai paikan.
Kun kerran paperitehtaalla olemme, jotkut meistä osallistuivat paperin valmistukseen. Hyvin se sujui Raili Piiraiseltakin, vaikka kertoi tekevänsä paperi ensimmäistä kertaa.
Gösta-museossa erinomaisena oppaanamme toimi Päivi Sillänpää. Hänen asiantuntemuksensa tuli esiin, sillä hän tiesi taiteesta ja niiden taustatarinoista paljon kiinnostavia yksityiskohtia.
Olga Gummerus-Ehrströmin töiden näyttely oli käyntihetkemme merkittävimpiä. Tässä taiteilijan omakuva vuodelta 1897.
Gösta-museon kokoelmiin tutsutumisen jälkeen nautimme lähtökahvit museon pihapiirissä olevassa Autereen tuvassa.
Ryhmämme on tullut kiertomatkan viimeseen kohteeseen. Tässä odotetaan Porttien avautusmista huutokauppakeisarin kartanoon. Edessä vasemmalla Hirvaskankaan huutokauppojen vakiovieras Erkki. Hänellä oli hyvä juttuvarasto aiheiseen liittyen.
Meklari Aki ja Heli