RES vappumyyjäiset 2016

 

Vapunaattona järjestettiin RES:n vappumyyjäiset perinteiseen tapaan. Myimme tuotteitamme Zeppelinin keskusaukiolla. Tuotevalikoimamme ei kovin laaja ole – tehtiin kakkuja, simaa ja munkkeja. Kaikki tuotteet valmistettiin talkootyönä, kakut kukin leipoi kotonaan, sima tehtiin useamman päivän aikana neljän henkilön voimin, munkit leivottiin ja paistettiin lähes parinkymmenen talkoohenkisen jäsenen voimin. Ja tärkeätä oli myös myynnin sujuminen Zeppelinissä.

Ennen kuin päästään munkintekoon, on tehtävä monia asioita ennakkoon. On sovittava tilojen käyttö, hankittava ainekset useammasta paikasta, hankintojen edullisuus kun pitää ottaa huomioon, kuljetettava tavarat paikoilleen leipomispaikalle. On myös järjestettävä pöydät paikoilleen sopivaan järjestykseen, suojattava pöydät ja lattiat, laitettava leipomisvälineet paikoilleen ja laitettava myös myyntipaikka kuntoon.

Työt aloitettiin aamulla kello 4 aikaan ja kaupanteko loppui kello 14 maissa, jolloin lähes kaikki oli saatu myydyksi. Monet työvaiheet olivat munkkien teossa – ensin sulateltiin rasvat ja lämmitettiin maito, sitten taikinantekijät ryhtyivät puuhaan. Seuraavaksi rinkilöiden tekijät ryhtyivät puuhaan ja vuoroon tuli nostatus ja lopuksi vielä tärkein eli munkkien paistaminen.

Valmiit munkit käsiteltiin vielä eli jäähdyteltiin ja sokeroitiin, jonka jälkeen oli vuorossa pussitus ja lopuksi kuljetus myyntiin Zeppeliniin. Työvaiheita ja tekijöitä oli melko monta, ennen kuin valmis munkkipussi oli viimeisen vaiheen henkilöillä valmiina annettavaksi asiakkaille pientä korvausta vastaan.

Näistä tehtävistä vastasi noin 25 henkilön jäsenistö, monia uusia jäseniä tuli mukaan, mutta jo moniin talkoisiin osallistuneita oli suuri joukko. Aina odotellaan, että osallistuttaisiin joukolla kaikenlaisiin tehtäviin, mitä yhdistyksen toiminnassa tulee esiin. Usein käy kuitenkin niin, että yhdet ja samat tekevät hommat. Monella alkaa ikä tulla esteeksi, ei haluta iäkkäintä jäsenistöä enää vaivata työpuuhilla.

Jäsenistön keski-ikämme on hieman päälle 70 vuotta, vetreätä joukkoa löytyy jos on haluja tehdä yhteiseksi hyväksi päivänä parina töitä. Riittää sitten jakaa eri yhteyksissä tuottoja. Käymme mm. teatterissa, matkoilla ym. ja aina jäsenistölle tarjotaan matkan hinnasta alennuksia, näissä alennuksissa pääosaa edustaa juuri myyjäisten tuotto.

Valto Salonperä
puheenjohtaja

Teksti ja kuvat Valto Salonperä
Kuvatekstit ja sivun päivitys Jorma Jylhä