Eduskuntamatka 2-3.10.2014

Rantalakeuden Eläkkeensaajat RES ry:n väkeä teki matkan Eduskuntaan 2-3.10.2014. Mukana oli 11 jäsentä. Koska paikka on kaukana, mentiin ja tultiin lentokoneella. Helsinki oli syksyinen, pilvipoutainen sää suosi meitä tällä kertaa.

Eduskuntakierros alkoi lyhyellä eduskunnan tilojen esittelyllä, jonka aikana kuultiin katsaus eduskunnan toimintaan sekä talon historiaan. Eduskunta on muuttamassa alkuvuonna Finlandia-taloon, koska talo menee remonttiin. Kuten valtion ja kuntien rakennusten historiaan kuuluu, niitä ei ole ylläpidetty vaan annettu rapistua, niin tässäkin lienee käynyt.

Koska seurueemme oli varsin pieni, pääsimme eduskunnan kuppilaan, jossa kahvit tarjosi kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen, joka meidät oli kutsunutkin paikalle. Kävi paikallinen edustaja Tytti Tuppurainen myös sekä kahvilassa että vielä parvellakin. Kahvittelun jälkeen oli vuorossa pieni tauko, jonka aikana päästiin istuntosalin parvelle, oli alkamassa kyselytunti. Vielä kuulimme eduskunnan toimintatavoista isänniltämme ennen kuin istunto alkoi.

Kyselytunti oli melkoista sekameteliä, muutamia kysymyksiä tunnin aikana ehdittiin kuulla ja ministereiden vastauksia niihin. Joillakin ministereillä oli kohtalaisen selvät pasmat, uusi ministeri jankutti koko ajan samaa – on selviteltävänä, ei vielä voi vastata… Ja koko lauma edustajia huuteli välihuutoja jatkuvasti, tällä kertaa tuntuivat päähallituspuolueen edustajat olevan eniten äänessä tällä saralla. Ainakaan hyvää kuvaa eduskunnan toiminnasta ei tällä kertaa saatu. Komeat salit ja paikat olivat kyllä.

Ilta jatkui teatterikäynnillä Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä Hakaniemessä. Vielä ehtii-hupailu katsottiin. Vaikuttivat näyttelijät hieman leipääntyneiltä asiaansa paikoittain, ei kovin suurta paloa esityksessä ollut. Mutta sinänsä meille sopiva, ikääntyneitä aletaan kaikki ryhmässämme olla.

Seuraavana päivänä oli ”vapaapäivä”, eli jokaisella oli omaa ohjelmaansa. Osa ryhmästä tutustui lähialueen kauppoihin, osa kävi tapaamassa vanhoja tuttujaan. Ja katseltiin paikkoja sillä silmällä, että jospa joskus käytäisiin vaikka uudestaan. Alkuillasta kone kiidätti meidät Oulunsaloon, kotona oltiin hyvissä ajoin.

V S

Parlamentarismin linnake, oli Helsingin matkamme pääkohde.