EKL 50 v. Juhlaristeily 12.-13.12.2012

Aalloilla ajeltiin
 

Eläkkeensaajien 50-vuotisristeilymatka suuntautui Suomenlahden laineille, Helsingin ja Tallinnan väli ajeltiin edestakaisin 12-13.12.2012. Toki tarvittiin runsaasti autoilua ennen kuin laivaan päästiin. Keskiviikkona aikaisin aamulla Oulun piirin autot starttasivat viiden tienoilla kohti etelää – Ii taisi olla pohjoisin paikka mistä lähdettiin piiristämme tälle reissulle.

Yksi auto ajoi suoraan etelään nelostietä pitkin, toinen kiersi hakemaan nivalalaiset, kolmas lähti Raahesta Ylivieskan kautta ja neljäs kiersi Kajaanin kautta hakien sieltä suunnalta tulevat mukaan. Matkan varrella vietettiin aikaa monilla tavoilla, lukien, keskustellen, pidettiin tietokilpailuja ja kuunneltiin musiikkia ja olipa laulutuokioitakin. Pakollisia taukoja oli matkan varrella sopivissa paikoissa, jokainen sai jaloitella aina välillä ja olihan ruokaakin nautittava.

Helsinkiin saavuttiin onnellisesti, näytti kaupunki olevan lumen vallassa. Siellä eivät lumityöt edes pääkaduilla tunnu onnistuvan, taitaisivat tarvita neuvoja pohjoisesta. Länsisatama löytyi ja laivan tienoille päästiin ajamaan. Purkauduttiin terminaaliin jossa oli jonkin veran odotusaikaa.

1700-päinen eläkkeensaajien joukko täytti M/S Baltic Princessin, alkuun oli asettuminen majoitukseen ja ensimmäisillä oli heti ruokailuvuoro. Ruokaa oli riittävästi, aikaa ei vain tahtonut olla tarpeeksi, piti vähän hätäillen nauttia antimista, seuraava aalto oli jo tulossa. Kolmas vuoro pääsi antimien ääreen vasta lähempänä puoltayötä.

Ohjelmallista ilta voi jokainen viettää, vaihtoehtoja oli moneen makuun. Oli kaksi tervetulotilaisuutta, karaokebaari toimi, pianisti Andrus Rannääre piti salonkia Martini Barissa  ja illan tähtenä oli Kaija Pohjola, tangokuningatar runsaan 20 vuoden takaa, joka orkesterinsa kanssa antoi kansalle sävelet tanssituokioihin. Vielä oli muitakin vaihtoehtoja illan menoihin, trubaduuri Vaakku, Sun Disco, Show Winter Glamour sekä Houseband Smile viihdyttivät väkeä eri puolilla laivaa, osa aina aamun pikkutunneille saakka.

Asiaakin oli: EKL, Seniorilomat ja Ykkösmatkat, Hyvinvointilomat, Kyproksen matkailutoimisto ja OP-Pohjola esittelivät toimintaansa laivan kannella koko matkan ajan.

Torstaina oli sitten varsinaisten juhlien vuoro. Infotilaisuuksia oli alkuun iltapäivän puolella, psykologi Pirkko Lahti piti maanmainion luentonsa, aiheena ”Hyvän elämän aakkoset”. Esitelmän aikana ei naurua unohdettu, sen verran monia hupaisia tarinoita kuultiin – ja esitelmän varsinainen aihe tuli käsiteltyä melkein siinä sivussa. Esitelmä on luettavissa EKL:n Oulun piirin sivuilla. Kutsuin Pirkko Lahden esiintymään juhlapuhujaksi RES:in 10-vuotisjuhliin syksyllä 2013, vastausta ei ole vielä tullut, mutta toiveissa ollaan.

Risteilyn pääjuhla vietettiin laivan Starlight Palacessa, siellä oli tarjolla lyhyitä ja ytimekkäitä puheita, laulua ja tanssia. Arvottiin myös matkalahjakortti Kyprokselle, voitto tuli Ouluun.

EKL:n sivuilta löytyy raportti matkasta ja ohjelmista.

Meri lainehti takaisin tullessa reippaasti, mutta taisimme painaa sen verran ettei laiva paljoakaan heilahdellut. Oli vuorossa jälleen busseihin asettuminen lumisessa pääkaupungissamme, edelleenkin lunta tulvillaan näytti oleva. Väki oli sen verran matkan tiimoilta uupunutta, että ei edes laulun laulua esitetty, suurin osa taisi unten mailla viettää aikaa. Pakollisia pysähdyksiä oli jälleen, Kempeleen korkeudella oltiin kolmen maissa yöllä ja Iissä saattoi kello olla neljä ennen kuin viimeiset pääsivät kotiinsa.

Tyytyväisiä reissuun oli varmaan jokainen, saatiin seurusteltua sekä tuttujen että tuntemattomien kanssa, ohjelmaa löytyi jokaisen makuun. Näin kaukana asuvilla on aina matka pitkä tuonne etelään, ehkäpä saadaan väet sieltä tännekin päin käymään useammin tulevaisuudessa.

Terveisin
Valto Salonperä

Erkki Partanen toimi pääjuhlan kuuluttajana ja tyylikkäästi toimikin.
Näimme risteilyllä korkeatasoista varietee-ohjelmaa
Kouvolan Eläkkensaajien cantrytanssin harrastajat esiintyivät risteilyn pääjuhlassa.
Sirkka ja Mirja lepuuttavat jalkojaan shoppailun lomassa.