Hattu päästä, hyvät herrat, Suomussalmen Retikka-teatterissa 2015

 

Kepeää iloittelua, perhedraamaa, muutto Ruotsin kultatantereille ja paluukin sieltä. Sekä sivussa eduskunta-vaalit ja oman kylän ehdokkaan menestyminen voitokkaasti.
 Vielä oli kylän pienen metallipajan kaatumisvaara ja sen selviytyminen, sekä tietenkin monenkiemuraiset henkilökohtaiset suhteet ja suhteilut.

Mukana olivat myös maatalouden jatkajaongelmat, sillä kylän nuorisoa  ei kiinnostanut tippaakaan vanhusten maatalous tai muukaan työ sen kummemmin. Rokkimusiikki sen sijaan oli mielessä ja siinä päästiinkin eteenpäin, aina levyn tuottamiseen asti.
Juohevaan tapaansa Eero Schroderus kirjoittajana ja tytär Ulla ohjaajana olivat luoneet monivaiheisen tapahtumaketjun 1950-luvun ajankohtaisista aiheista.

Tässä olivat Suomussalmen teatteripäivän pääantimet sunnuntaina 19.7.2015, kun kävimme retkellä Retikka-teatterissa.

Päivä antoi odottaa sadetta säätietojen mukaan, mutta toisin kävi, aurinko paahtoi eikä ongelmia tullut. Korkeintaan liika kuumuus taisi haitata joitakin. Aamupäivällä mennessä hieman sateli, muta pääkallonpaikalla olikin jo aurinkoista. Kun kerran varustauduttiin oikein hyvin tulevaan sadekeliin, tietenkin sitten koko ajan paistoi.

Näissä puitteissa vietimme antoisan kesäpäivän, nauttien näiden kuuluvien parhaasta kesäteatterista, jonka tämä Schoderuksien 13. tuotantokausi meille tarjosi.
Alla olevassa kuvagalleriassa on muutama kuva teatteripäivältä.

Teksti:
Valto Salonperä
Kuvat:
Jorma Jylhä