Ensiaputaito jokaisen kansalaisen perustaidoksi

Kaikille kansalaisille tärkeätä perustaitoa, eli ensiavun antamista harjoiteltiin yhdistyksemme järjestämässä koulutuspäivässa 10.12.2018 Kempele Akatemian tiloissa. Tilanteita, joissa ensiaputaitoja tarvitaan, voi tulla vastaan missä tahansa ja ne tulevat aina yllättäen.

Kotona, liikenteessä ja kerhossa, ylipäätään kaikkialla, missä ihmiset olevat, elävät ja liikkuvat, voidaan tarvita kykyä toimia yllättävissä ja paineisissa tilanteissa.

Kouluttajamme Jukka Törmänen tutstutti meitä koulutusrasteilla erilaisiin tilanteisiin. Saimme valmennusta, mitenkä toimia liikenneonnettomuudessa, kun saavumme ensimmäisenä paikalle. Tärkeä opetus tällä rastilla oli, että me emme saa kulkea paikan ohi tarkistamatta, tarvitaanko siellä apua. 

Toinen tärkeä harjoittelupiste oli elvytys. Perinteinen 30 painallusta ja kaksi puhallusta on yhä vielä tärkeä elvytyskeino. Sen lisäksi on tullut sydäniskuri. Näitä laitteita on mm. liikekeskuksissa, noin 3000 kappaletta koko suomessa. Laite on helppo käyttää ja se neuvoo selvällä suomenkielellä, mitenkä sitä käytetään.

Henkeä pelastava taito on myös verenvuotojen tyrehdyttäminen. Tutustuimme erilaisiin sidosmalleihin ja opimme myös solmiamaan kolmioliinan.

Kaikki kurssilaiset olivat todella tyytyväisiä päivän antiin ja palautelistan yksi toivotuimmista kohdista oli kertauskurssi vuoden, parin jälkeen.

Alla olevassa kuvagalleriassa on lisää päivän tapahtumista. 

Ensiapukouluttaja Jukka Törmänen ja RES:n puheenjohtaja Kerttu Mömmö avasivat koulutuspäivän.