Uudet haasteet vaativat jatkuvaa kouluttautumista

EKL:n Oulun Piirin yhdistysten aktiivijäseniä kokoontui perinteiseen järjestökoulutukseen Virtain Rajaniemen kurssi- ja lomakeskukseen. Edustettuna oli kahdeksan piirin yhdistystä 50 osallistujan voimin.

Kolmen päivän aikana paneuduimme kolmeen pääaiheeseen. Ensimmäisen päivän pääteemoina olivat  Jäsenyyteen liittyvät rekisteri- ja tietosuojakysymykset. Keskeinen teema oli myös uudistunut  tietosuojalaki, joka asettaa entistä tiukemmat vaatimukset jäsenten henkilötietojen käsittelylle.

Toisen kurssipäivän alkuun käsiteltiin järjestötyön markkinointia jäsenistölle ja ympäröivälle yhteiskunnalle. Tässä lähdetään liikkeelle jäsen (asiakas) ensin. Monivaiheisen prosessin tavoiteena on päästä win-win tilanteeseen, jossa molemmat prosessiin osasllistuneet osapuolet tuntevat voittavansa.

Tämän toiminnan osa-alueelle sijoittuu myös yhdistyksen varainhankinta. Vaikka eläkeyhdistyksen ensisijaisena tavoitteena ei olekkaan varainhankinnan maksimointi, on taloudeltaan vakaa yhdistys vastuuntuntoisten hallitusten tavoitteena. 

Edellä esillyistä aihepiireistä luennoin EKL:n järjestösuunnittelija Mikko Suomalainen. 

Oikealla ensimmäisten kurssipäivien luennoitsija, EKL:n Mikko Suomalainen juttusilla Nivalan Eläkkeensaajien Sulo Niemen kanssa.

Petra Toivosen luennon aihe yhdistysten visiot ja strategiat

Järjestöjohtaja Petra Toivosen aiheena oli eläkkeensaajayhdistysten keskipitkän ja pitkän suunnitteluvälin tavoiteasettelu. Aikaperspektiivissä 3-5 vuotta. Tärkkeinpänä tavoitteena kehitellä toimintatapoja, joilla saamme uudet eläköityvät ikäpolvet toimintamme piiriin.
Jo nyt tiedetään, että 50- ja 60-luvulla syntyneet suhtautuvat heidän ikäpolvensa tyypilliseen tapaan pidättyväisemmin tehtäviin, joissa joutuu antamaan omaa aikaa ja kantamaan vastuuta.

Toivosen luenolla kävi selväksi, että yhdistysten tulee visioida tulevaisuuttaan ja esittää itselleen kysymys: Mitä meidän yhdistys haluaa olla 5 vuoden päästä. Tämän pohdinnan tuloksena syntyvien tavoitteiden saavuttamiseksi tulee rakentaa strategia, jolla tavoitteita kohti edetään. Tämä sodanjohto-opista lainattu termi tarkoittaa pitkäjännitteistä, yli yhdistysten hallituskausien jatkuvaa tavoitteisiin pyrkimistä ja niiden saavuttamista.
 

Järjestöjohtaja Petra Toivonen Kuva Internetistä

Koulutusjärjestelyt Piirin vastuulla

Keskeisimmän vastuun koulutuksen järjestämisestä ovat kantaneet piirin puheenjohtaja Risto Örling ja piirin sihteeri Ritva Halmetoja-Heikkinen.

Lausumme heille kummallekin parhaat kiitoksemme hyvin järjestetystä kurssista, jossa tiukan ja tarpeellisen asian lisäksi oli myös viihdettä sopivasti keventämässä luentoja.

Piirin puheenjohtaja Ristö Örling
Piirin sihteeri Ritva Halmetoja-Heikkinen

Kyllä me juhliakin osaamme

Olemme jo perinteisesti järjestäneet ohjelmallisen yhteisen iltajuhlan.
Ohjelmaa omasta takaa on taikasana, joka varmistaa hauskan illan. Suunnilleen ex tempore tai hyvin lyhyellä valmistautumisella saadaan aikaan hauskoja juttuja toistemme katsottavaksi ja nautittavaksi.
Alla olevassa kuvagalleriassa on katsottavissa, mitä juhlastamme tallentui kameran muistikortille.
Kuvat ovat pääsääntöisesti Kalevi Heikkisen ottamamia.